De kosten voor GGZ hulpverlening door een verzekeraar wordt geheel of gedeeltelijk vergoed. Dit is afhankelijk van je polis en de afspraken die de zorgverlener heeft gemaakt. Hou verder rekening met het wettelijk eigen risico.
Ik heb voor 2023 contracten met de volgende zorgverzekeringsconcerns en -verzekeraars:
Ben je verzekerd bij een zorgverzekeraar die behoort tot een van de bovengenoemde zorgverzekeringsconcerns (let op; er zijn meerdere labels van zorgverzekeringen in omloop, check vantevoren of die onder genoemde zorgverzekeraars vallen), dan houdt dat in dat de zorgverzekeraar jouw behandeling aan mij betaald en dat jij hiervoor alleen je eigen risico verschuldigd bent.
Hou er rekening mee dat in de voorwaarden van je zorgverzekeraar kan worden benoemd dat je -voordat de behandeling start- een machtiging bij die verzekeraar moet aanvragen. Zonder die machtiging kan de verzekeraar besluiten de behandeling niet te vergoeden. Controleer dus goed de voorwaarden van je verzekeraar of neem contact met de verzekeraar op.
Met onderstaande verzekeraars heb ik géén contract in 2023:
Ben je verzekerd bij een zorgverzekeraar waar ik geen overeenkomst mee heb, dan ben jezelf verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse factuur aan mij. De vergoeding die je ontvangt van jouw zorgverzekeraar voor de ingediende factuur is afhankelijk van de door jouw gekozen zorgverzekering. Het is dus van belang dat je bekijkt of een behandeling binnen de GGZ bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder wordt vergoed en zo ja hoeveel er wordt vergoed. Deze percentages variëren tussen de 50% en 100% van het NzA tarief.
Er zijn zorgverzekeraars die in 2023 het volledige NzA tarief vergoeden, door middel van zogenaamde restitutieverzekeringen.
Let op! Je wettelijk eigen risico en eventueel vrijwillig hoger eigen risico komt voor eigen rekening, ongeacht de soort zorgverzekering die je afsluit.
Als je zonder verwijsbrief van de huisarts, zonder vergoeding van de zorgverzekeraar of voor niet-verzekerde zorg een behandeltraject bij mij wilt volgen, dan is dat mogelijk voor eigen rekening. Ik hanteer daarvoor het tarief van €124,16 per 60 minuten, zoals vastgesteld door de NZA (2023). Meer informatie tref je hier aan.
Na iedere sessie ontvang je een factuur.
In 2022 vond er een wijziging plaats in de manier waarop de behandelingen in de GGZ gefinancierd worden. Dit wordt het Zorg Prestatie Model genoemd.
Na 1 januari 2022 zul je (of je zorgverzekeraar) voortaan maandelijks een declaratie ontvangen voor de contacten die wij in de voorgaande maand hebben gehad. Hierdoor heb je een beter overzicht van de gemaakte kosten.
Je kunt door het volgen van de volgende link uitgebreid lezen over het nieuwe zorgprestatiemodel.
Bovenstaande lijst en informatie is met zorg samengesteld, maar er kunnen veranderingen plaatsvinden (tgv regelgeving, beleidskeuzes van verzekeraars of anderen). Ook zijn er labels die onder verschillende verzekeraars vallen. Controleer dus altijd goed onder welke van de genoemde verzekeraars jouw verzekering valt.
Mocht je niet in staat zijn naar een afspraak te komen, dan vraag ik je dit minimaal 24 uur voor de afspraak te laten weten. Mocht je korter dan 24 uur van te voren de afspraak afzeggen of niet op afspraak komen, dan krijg je een rekening thuis gestuurd van €50,-. Die moet je zelf betalen en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.